Mapa serwisu | Dożynki

Dożynki

Elżbieta Krasnodębska

            

Fot. 168.
Uroczyste zakończenie żniw, zwane na Śląsku żniwniokiem, żniwnym, żniwówką lub klepaczem należy do zwyczajów agrarnych o wielowiekowych tradycjach. Dożynki rozpoczynano od przygotowania się do korowodu. Kobiety i dziewczęta plotły wieniec, zwany koroną, a mężczyźni stroili zielenią drabiniaste wozy i uprząż końską. Następnie formowano orszak: na pierwszym wozie jechali muzykanci, na drugim – dziewczęta lub przodownice z koroną, a na pozostałych – żniwiarze. W czasie drogi śpiewano pieśni ludowe związane ze żniwami. Orszak kierował się w stronę dworu lub domu bogatego gospodarza. Po dotarciu do celu śpiewano pieśni dożynkowe. Gospodarz dziękował żniwiarzom, podkreślał trud ich pracy i wspaniałość plonów. Następnie przodownica wręczała mu koronę, po czym gospodarz zapraszał uczestników korowodu na poczęstunek i zabawę, która wśród tańców, śpiewów i żartów trwała zwykle do późnej nocy.  

 
 
 
 

 

 

ISBN: 978-83-62844-10-4 © by Authors. Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Program Operacyjny: „Dziedzictwo kulturowe / Kultura ludowa”). Wykonanie: ITKS