Mapa serwisu
Notice
: Undefined index: l2 in
/home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php
on line
151
Notice
: Undefined index: l3 in
/home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php
on line
151
Notice
: Undefined index: l4 in
/home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php
on line
151
| 
Tekst gwarowy (Koniaków)
Koniaków - Tekst gwarowy nr 2
Jadwiga Wronicz.
Tekst nagrała, zapisała i opracowała Jadwiga Wronicz.
Informatorka: Anna Juroszek, urodzona w r. 1947, stale mieszkająca w Koniakowie
Twoja przeglądarka nie wspiera elementu audio.
Informacja: jeśli nie możesz odsłuchać nagrania, skorzystaj ze wsparcia znajdującego się na stronie
Adobe
)
Kubuś
ł
Opowiym wo
u
m, jako
kyjsi
ludzie
ku
kupa piykali
k|ubuszia
. To była tako... taki jedzyni, łacne a d|ostympne dlo takich prostych ludzi. I to ba- było to
ł
okropnie dobre. Nazywało sie to kubuś. Trzeba było... baba musia
ł
a
nejpryndzy
z|ahajcować
w
pi|ekarczioku
. Do tego piekarczioka musiła… musiały być
narzezane
taki
dło
u
hszi
patyki
. I tak to trzeba było
rozhajcować
tyn piekarczok fest, a jak sie tyn piekarczok fest rozhajcowoł, to
u
ż potym ty patyki trzeba było
w|ygarbać
z tego piekarczoka, dowali to p|od
blachym
, wygrzebali ty patyki niespolo
u
ne i do tego
n|agrzotego
pi|ekarczoka sie dowało g|
ł
otowy kubuś.
A kubuś sie robiło tak: trzeba było prziniyść zimnioków,
n|apło
u
kać
,
n|aszkrobać
. To uż’ tam baba wiedziała, wiela tych żiymnioków trzeba na taki
ł
oto kubuś dlo całej r
ł
odziny. I p
ł
otym sie brało
t|arlusz’k
ł
,
l|aw
ł
orek
j
i trzyło sie ty ziymnioki n|a tarlusz’ku. I jak sie ty
ch
ziymnioko
u
w n|atrzyło, to
u
ż p
ł
otym …
a
trzeba było
ł
uwarzić mlyka i tym mlykym w|arzo
u
nym trzeba było zaloć to
u
m
trz|ycielinym
. A do tej trz|ycieliny jeszcze też trzeba było kapkym kminu dać, soli …
A nie cedziło sie tej trzycieliny?
Ni ni, nie cedziło sie. Cedziło sie trzycielinym na
gałuszki
, ale na kubusz’a sz’e nie cedziło, ni. No
j
i trzeba było
te
tego dać soli, no
j
i prziprawić to trzeba było soli, kminu, a jo teraz uż
aji
dowo
u
m jajko, wajco (śmiech), bo to taki sz’maczniyjsz’i.
No ji potym sie to dowo jak sie na to brutfaniym … i na
brutfaniym
to g
ł
otowe ciasto wloć i jak sie to … i dać do … dać do piekarcz’oka. I jak uż top
ł
otym tak
kapeczkym
zaczino ruż’owieć, to
u
ż’ trzeba wzio
uj
ść tak dobrego po
u
ł litra śmieto
u
nki,
kisłej
j
i p
ł
olywać, tak ze dwa razy. Roz dobrze poloć, jak sie to upiecz’e
kapkym
, zaź jesz’cz’e roz, wycio
u
ngno
u
ć, zaś poloć
j
i zaś dać upiyc. Piecz’e sie taki kubusz’ tak koło jednej g
ł
odziny, a potym sie biere masło, sie rozpuści i cukier i p
ł
otym sie to g|
ł
otowy kubuś |upiecz’óny p
ł
oleje masłym i p
ł
osypie cukrym, może teź jeść bez cukru, jak
kiery
w
ł
oli, ale my radzi
z masłym i z cukrym.
Start
Wprowadzenie
Podstawy dialektologii
Opis dialektów polskich
Kaszubszczyzna
Kultura ludowa
Leksykon terminów
Leksykon kaszubski
Autorzy
Mapa serwisu
Literatura
ISBN: 978-83-62844-10-4
© by Authors.
Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Program Operacyjny: „Dziedzictwo kulturowe / Kultura ludowa”). Wykonanie:
ITKS