Mapa serwisu
Notice: Undefined index: l2 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151

Notice: Undefined index: l3 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151

Notice: Undefined index: l4 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151
 | Tekst 8

Tekst gwarowy — Hutków 4

Aleksandra Krawczyk-Wieczorek   

Nagranie: Halina Karaś, Zofia Nowak

Zapis i opracowanie: Aleksandra Krawczyk-Wieczorek
Informatorka: Regina Hołys z domu Dudek, ur. w 1926 roku w Hutkowie. Pracowała wraz z mężem na roli, wychowywała czworo dzieci. Nigdzie na dłużej z rodzinnej wsi nie wyjeżdżała.
 
 
 
 
 

Masło


Informacja: jeśli nie możesz odsłuchać nagrania, skorzystaj ze wsparcia znajdującego się na stronie Adobe)



A jak się masło robiło?
Nu
masłu. Masłu sie
róbiło, no to sie
śmitane zbiyrało w garnek z
mlieka, bo to ni było tych ódciungali. Z mlieka sie zbirało, taka maśniczka była taka pócioungła, i na wi… i
na wirzku tłuczek taki był i na tego… Z takim
krąużkiem i to sie tłukło i tłukło, tłukło i to si zróbiło masło.
Długo tak się tłukło?
No aż sie bu o ż ło… Jak które jak upadło. I pół goudziny sie tłukło. I jak potem sie wzieło te masło zybrało, ta maślanka sie zostawiła, wyliało sie w garnek i to, i w ten… w miske, i wody sie wliało i tak o dusiło, dusiło sie wy… tego, wydusiła sie tak te watro wszytko, zrobiło sie take ósełke, to dobre było tu masło!
Jak często się robiło to masło?
A jak… Jak sie częściej zjadło, to sie częścij róbiło. To sie częściej robiło.
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »
 
 
 
 

 

 

ISBN: 978-83-62844-10-4 © by Authors. Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Program Operacyjny: „Dziedzictwo kulturowe / Kultura ludowa”). Wykonanie: ITKS