Aleksandra Krawczyk-Wieczorek
|
Nagranie: Halina Karaś, Zofia Nowak Zapis i opracowanie: Aleksandra Krawczyk-Wieczorek Informatorka: Regina Hołys z domu Dudek, ur. w 1926 roku w Hutkowie. Pracowała wraz z mężem na roli, wychowywała czworo dzieci. Nigdzie na dłużej z rodzinnej wsi nie wyjeżdżała. Masło A jak się masło robiło? Nu masłu. Mas łu sie róbiło, no to sie śmitane zbi yra ło w garnek z mlieka, bo to ni było tych ódciu ngali. Z mlieka sie zbira ło, taka maśniczka by ła taka pócio ung ła, i na wi… i na wirzku tłuczek taki by ł i na tego… Z takim krąużkiem i to sie tłuk ło i t łuk ło, t łuk ło i to si zróbi ło mas ło. Długo tak się tłukło? No aż sie bu o ż ło… Jak które jak upadło. I pół goudziny sie tłukło. I jak potem sie wzieło te masło zybrało, ta maślanka sie zostawiła, wyliało sie w garnek i to, i w ten… w miske, i wody sie wliało i tak o dusiło, dusiło sie wy… tego, wydusiła sie tak te watro wszytko, zrobiło sie take ósełke, to dobre było tu masło! Jak często się robiło to masło? A jak… Jak sie częściej zjadło, to sie częścij róbiło. To sie częściej robiło. |