| 
				 Informator: Henia Figler, ur. w 1944 w Wirku; pochodzenia rodziców: górnik, gospodyni domowa, współmałżonek z Rudy Śląskiej, górnik; wykształcenie zawodowe, sprzedawczyni.      Nagranie: Zapis i opracowanie: Monika Kresa. Weryfikacja: Halina Karaś.        Obiad          Może dzisiaj  zaprosza wos, moi kochani, na mój  łobiod niedzielny, a wiycie: u nos w doma to musi być tak: zupa z  nudlami, i to  dobro zupa, wiycie na miejsie, trzeba tam dać dużo, jarzyny abo  gemizy, jakbyście tak, bo tak my godomy gemiza, żebyście zrozumieli, to jo wom  godóm, jarzina, a do gemizy to sie zaliczo wszystko: marchew, pietruszka, kalafior,  blukul i seler, co tam byście  ino nie chcieli, no  jag już uwarzicie tyn rosół, abo inacze yj ta zupa to je czysto, możecie dać tyż jeszcze troszycka czosku do niej, wiycie, abo ino zo umbek, żeby to tak było fajnie, potem możecie jeszcze zrobić, pomagować, a maga wiycie, co to je, nie? No! Potym warzymy  łodzielnie nudle, a nudle to robimy tak:  mułka, mułka, jajko, no i wyrobiosz to w misce, potym ja g już to wyrobisz ciasto  je gładkie, to weźniesz taki wołek,  nudlkula, my godomy na to nudlkula, i weźniesz, jo robia to na stole,  wiycie, wywałkuja sie cieńkie takie blaty, blaty, wiycie, co to sie, to som takie cieńkie kawałki dość wielkie tego makaro unu tych nudli. Potym jak to wyschnie, musza to wziąś i pokroić, pokroć, jak pokrajecie na cieńkie ,po prostu sie to nazywajo nudle, potym wrazicie do do zu... do wody i uwarzycie, za chwileczka  łodcedzicie, przelejecie to jeszcze zimno um  wodoum i zostawicie to na tym durszlaku, a  tyn durszlak to je cedzitko. A cedzitko no to jest durszlak, wiycie takie jest z dziurkami, takie sitko, o. Potym to już mocie zupa gotowo, o. Wiycie, już,  już jom mocie postawionom.     Potym weznymy sie za robiynie drugiego danio. Wiycie u nos to tak: noprzód trza kartofle  łostrugać, uwarzić, potym przez maszynka przemielić i zostawi dź je aż wystygno um. Potym ja g już be ydom kartofle gotowe, dowomy sie za kapusta, no ale  w niedziela to musi być  richtich kapusta czerwo uno, abo  inacy modro, a różnie to godajóm, roz godajóm modro, roz czerwono, ale ta kapusta to ty ż mo swój rytuał, musicie noprzód jom pokroć, poszatkować, inaczyj sie to godo, ja g już jom pokrojecie, wrazicie do gorcka, zalejecie wodom, postawicie na palnik i niech sie warzi, trosze ycka, ale żeby sie nie  przewarzyła, ja g już be ydzie uwarzono,  łodcedzemy to, jag wiecie  łodcedzymy, to znaczy woda  ślejemy. Potym w  tyglicku muszymy zrobić tak, pokroć piyknie cebulka, zeszklić jom fajnie i  łodstawić. W drugim tygliczku pokroć piyknie boczek we yndzo uny wiecie, a to wonio na cało  chałpa. Jak to sie wszystko poskwarzy, poskwarzy, wszystko  dowómy razem do tej kapusteczki, tam jeszcze dowómy troszyczka cukru, dowómy troszyczka soli, dowómy  łoctu trocha, wiycie, że  łocet to dowo potym fajny kolor, wszystko wymieszomy, dowomy za ź na palnik, żeby to tak przeszło i  zaź łodstawiamy, to już co momy? Zupa, kartofle uwarzone i kapusta zrobiono, no jeszcze tera wiycie muszymy sie zrobić te rolady.     			 |