Strona 6 z 6 Kuchnia regionalna
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Kultura Mazowsza, życie na wsi
Zwierzęta na wsi - ze zbiorów Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
|  |  |  | |  |
Gdy stolica Polski została przeniesiona do Warszawy, kuchnia królewska, szlachecka i mieszczańska zaczęły ulegać wpływom m.in. francuskim, niemieckim i rosyjskim. Oczywiście inaczej jadali arystokraci, a inaczej proste mieszczaństwo. Jedną z tradycyjnych potraw są „flaki po warszawsku” – to wpływ kuchni z południa Francji, jednak tu przygotowywane są inaczej: gotowane flaki wołowe podaje się w rosole z podsmażonymi warzywami (cebula, marchewka, pietruszka, seler) i przyprawia ziołami: majerankiem, liściem laurowym, gałką muszkatołową i imbirem. Popularną potrawą na Mazowszu jest też gęś pieczona z jabłkami lub modrą kapustą oraz kurczak po polsku nadziewany siekanymi podrobami wymieszanymi z natką pietruszki, bułką i jajkiem. Znane na całym Mazowszu są również sójki, czyli pierogi z ciasta drożdżowego nadziewane kapustą, grzybami, kaszą jaglaną, słoniną i boczkiem. Na Podlasiu popularne są fafernuchy – kopytka z mąki żytniej i pszennej polewane syropem (wywarem) z buraków cukrowych i kiszka ziemniaczana – jelita napełnione farszem z ziemniaków ze skwarkami i smażoną cebulką. Z deserów jada się babkę mazowiecką z migdałami i rodzynkami, jabłecznik z rodzynkami, orzechami i suszonymi śliwkami, a także ciasto biszkoptowe z truskawkami. Pobierz prezentację multimedialną poświęconą kulturze ludowej Mazowsza północno-wschodniego (autorka: Maria Cichy) Fotografie: Justyna Garczyńska i Ewelina Kwapień
|