Nagranie: Monika Kresa, Ewa Kurowska. Przepisanie i opracowanie: Monika Kresa. Weryfikacja: Halina Karaś.
Jakie śląskie
jołdło regionalne to
wiyta. Obio
łd, to jest, no to zawsze tam prezentujo tam, jakimś tam szycha przyjedzie, czy coś na
Opolszczyzna, to jest
wazne, ze kluski, wiyta, co to so kluski, to nie
sun te, co wy ta
nazywołta nudle, wiys, te lełne jojca, to jest to się karto…, to się ugatuje kartofle i w misce,
jag jest miska tam załóżmy, to jest mało ważne, cy pół, cy, cy ćwierci,
wyciągoł się jedna ćwiartka, jedna ćwiartka tych kartofli
musita tak wyciąć, i do tych kartofli włozyć, i w to miejsce wsypać
munka kartoflanoł i to jest ta miara, wies, ze nie
dos, ani za dużo, ani za mało, jedna czwarta kartofli
wycinołs, tak zasywas ro
łwno i potyn wsystko
wymięsać, i
potyn kulać, i gotować, no to so te śląskie kluski, ni. Śląskie. Ja
g jest taki, ach, ja
g ju
z jes tam taki fajer. Fajer to jest impreza, ni, odpust, wese…, jakiś coś, na weselu to tam bezdyskusyjnie musi być, to jes
modroł kapusta, czerwono
ł kapusta, i rolady mięsne, to wiyta, jak to się. Trzeba mło…to trzeba, jasne, rozklepać, i to jest jak to jest rozwinięte ta się potem
wkołdoł, słonina, po nasymu śpek, ogórki, takie coś wszystko, to się potyn z|awijo
ł, albo tam nićmi się owijo
ł, albo sum specjalne tam druty, taki
śpikulec, rozumisz. I to jest ta czysto regionalno
ł potrawa. Obio
łd, ni. To to jes obowiązkowo. No a tam
kómpot no to wiadómo.