Mapa serwisu
Notice: Undefined index: l2 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151

Notice: Undefined index: l3 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151

Notice: Undefined index: l4 in /home/dialektologia/web/classes/maincontentclass.php on line 151
 | Kuchnia lachowska

Kultura ludowa

Halina Karaś   
Spis treści
Wstęp
Lachy jako grupa etnograficzna
Strój lachowski
Kuchnia lachowska
Budownictwo
Wnętrza i wyposażenie domu
Obrzędowość doroczna
Obrzędowość rodzinna

Kuchnia lachowska

O typowych potrawach lachowskich opowiada Pani Zofia Bubula z Łosiny Górnej.

 

Potrawy


Informacja: jeśli nie możesz odsłuchać nagrania, skorzystaj ze wsparcia znajdującego się na stronie Adobe)

 

 

Tradycyjno kuchnia? Tradycyjno kuchnia tu, Asiu, to, ło ziomnioki, kaopusta, do tego kawałek miysa albo jakie p|ierogi, albo makaron, albo ja wiom co, zupa ziemniocona, rosół ze ziemniokomi.

A jakieś takie typowe potrawy? Kwaśnica?

K|waśnica, to byuła... No z k|waśnice robiło się, to k|waśnico przyprawiało sie troche i buł taki, po prostu taki zur. W formie takiego zuru. I to sie wlewało do ugotowanych całych ziemnioków. I to sie jadło, to było dobre. Płotym, co tam jesce byuło? No, maślonka to na dzieonnym porządku. Jak sie masło zrobiło, to maślonka wszystka, to wszystko sie złużyło właśnie do obiadu.

A jak się robiło masło?

No masło sie robiło w maśnicce. Maśnicka to była taka zrobiona z drzewa, to jes takie, jak taki wysoki gorcek, do tego sie wkładało tako przykrywko i była tako loska, i to loskom sie to śmietane ubijało, tak ze po jakimsi casie sie to z tego zrobiło masło i z tego wyjmowało sie masło, a maślonka zostawała nam.



 
 
 
 
 

 

 

ISBN: 978-83-62844-10-4 © by Authors. Zrealizowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (Program Operacyjny: „Dziedzictwo kulturowe / Kultura ludowa”). Wykonanie: ITKS